Başvurularıma dönüş alamıyorum

İş başvurusu yapıyor ancak hiçbir geri dönüş alamıyor musunuz? İşte geri aranmamanıza sebep olan beş neden ve durumu tersine çevirmek için beş öneri

YAŞAM Hit: 951 / Yorum: 0 / 20 Kasım 2012 17:54
Başvurularıma dönüş alamıyorum
-A +A

On-line ya da e-mail ile iş başvurusu yapıldıktan sonra, şanslıysak gelen bazı otomatik yanıtlar haricinde hiçbir geri dönüş alamıyor ve geri aranmıyorsak bunun nedenini merak etmek en doğal hakkımız. Derinde oldukça depresif bir deneyim halini alabilen bu durum, aynı zamanda başvurulan firmanın şöhretine de gölge düşürebiliyor. Peki neden böyle oluyor, bu sonuç adaydan mı yoksa firmadan mı kaynaklanıyor? Ya da her adayın işe alım süreçlerinde geri dönüş alamama durumuyla karşılaşacağını kabul ederek bunu doğal karşılamayı öğrenmesi mi gerekiyor?

Niteliklerinize uyan ilanlara başvurun
İş arayanların zorlu bir tepeyi tırmanmak zorunda olduğuna hiç şüphe yok. Özellikle uzun süre işsiz kalmak çok daha fazla pozisyon için mücadele vermiş olmak anlamına geliyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, kurum genelinde 7.6 milyon iş arayan başvurusu alan kurumlar mevcut.Kariyer.net’te yaklaşık 40 bine yakın iş ilanı yer alıyor. (Ağustos 2012 sayılarına göre) İş verenlerin bu durumlardaki genel şikayetleri ise başvuruda bulunanların en az yüzde 50’sinin aranılan özelliklere sahip olmaması. Büyük küçük pek çok firma artık yetenek yönetimi yazılımları kullanıyor ve başvuranların iş ilanında belirtilen özelliklere uygun olmayan çoğunluğu özgeçmişleri henüz bir insan tarafından incelenmeden eleniyor. Peki bütün bu zorlukları aşmak, aradan sıyrılabilmek için neler yapmak gerekiyor?

Neden geri aranmadınız?
1-
Pozisyon için aranılan özellikler sizde yoksa geri aranmayabilirsiniz. Eğer beş yıl deneyimli bir mühendis aranıyor ve siz yeni mezun bir stajyer olarak başvuruyorsanız geri aranmamanız çok normal. Hayal kırıklığından kaçınmak için asla aranan özelliklere sahip olmadığınız iş ilanlarına başvurmayın. Birçok iş başvurusu oldukça net ifadelerle hangi özelliklerin talep edildiğinin altını çiziyor. Ve evet, firmalar en kalifiye elemanları işe almak istiyor ve ayıklama yapıyorlar, bu size özel şahsi durum değil, sadece iş.

2- İş başvurunuzu yaparken gereken ilanla ilgili anahtar kelimeleri kullanan doğru bir özgeçmiş yollamadıysanız dikkat çekmeniz çok güç. İş tanımları bazı özellik ve yetenekler için anahtar kelimelerle doludur ve firma başvuran adayın özgeçmişinde bu anahtar kelimeleri arar. İş ilanını daha dikkatli inceleyin. Ön yazınızı ve özgeçmişinizi bu anahtar kelimeleri kullanarak hazırlayın. Eğer iş ilanı bazı sözcük ve tanımları sıralı olarak kullanmışsa siz de aynı sıralamada kullanın.

3-Özgeçmişiniz doğru şekilde hazırlanmamış olabilir. Siz özgeçmişinizi güzel hazırladığınızı düşünebilirsiniz ama otomatik programlar güzelliğe önem verip dikkat edemez. Makinelere yardımcı olmanız gerekir. Daha önceki işvereniniz, çalıştığınız tarihler ve iş tanımları arasında boşluklar vermeyi asla ihmal etmeyin, karmaşık yazı biçimlerinden kaçının.

4-Sosyal mecralarda yapılacak bir araştırmada başvuru için gönderdiğiniz özgeçmiş ile orada yer alan bilgiler uymuyorsa şüphe uyandırabilirsiniz. Her küçük detayın aynı şekilde işlenmiş ve uyumlu olduğundan emin olun. Mutlaka dürüst olmanız gerektiğini her zaman hatırlayın.

5- Firma 500 başvuru aldı ve sizin başvurunuz 499’uncuydu. İş aramanın kendisi de bir iştir bunu her zaman hatırlayın.  Kendinizi doğru analiz edin, nerede, hangi firmada, hangi koşullarda çalışmak istediğinize karar verin, her sabah iş ilanlarını kontrol edin ve erken başvuru yapın. Başvuru yaptıktan sonraki ilk birkaç gün ilanı takip edin, firmalar ilan yayınladıktan hemen sonra bazı değişikler yapabilirler.

Nasıl fark edilirim?
1- İlgilendiğiniz firmaları her alanda sıkı takip edin. Haklarında bilgi edinin, yayınladıkları güncel haberleri kontrol edin. Bu aynı zamanda yeni kurumlarla tanışmanıza da yardımcı olacaktır.

2-Kendi ilgi alanınızda bir blog açmayı düşünün. İnternet artık çok güçlü ve sizi başarıya taşıyabilecek yetiye sahip. Bu şekilde birçok kurum ya da kişinin dikkatini çekerek öne geçebilirsiniz.

3-Özgeçmişinizle ilgili profesyonel yardım alın. Yetkin kişiler mutlaka size yetenek yönetimi yazılımları ve firmaların dikkat noktaları üzerine bir güncelleme sunacaktır. Kariyer blog’larını takip edin ve önerilere kulak verin.

4-Eğer mümkünse yeni bir iş aramak için eski işinizden ayrılmayı beklemeyin. Birçok insan için bu yanlış bir tutum gibi görünebilir ancak yeni bir iş bulmak konusunda şansınızın en yüksek olduğu dönemin çalıştığınız dönem olduğunu unutmayın.

5-Sosyal ağ. En eski ama en gerçek tavsiye. Görünür olun, çevrenizle temasta olun. İş başvurusu yaptıktan sonra başvuru yaptığınız kurumda daha önceden tanıdığınız insanlar olup olmadığını kontrol edin.

Anahtar Kelimeler : başvuru, iş basvurusu,
Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...