Burun Estetiği Hakkında Herşey

Yüzümüzün tam ortasında yer alan burnumuzun, yüzün diğer organlarının birbirleri ile uyumuna ve simetrisine katkısı çok büyüktür. Yüzün ortasında bulunan eğri bir burun tüm yüzün eğri görünmesine yol açabilir.

SAĞLIK Hit: 937 / Yorum: 0 / 13 Kasım 2012 22:51
Burun Estetiği Hakkında Herşey
-A +A

Dikkatleri kendi üzerine fazlaca çeken bir burun karşılıklı iletişimde insanlarla asıl etkileşim kurma yolumuz olan gözlerimizin ve bakışlarımızın önüne geçtiğinde imaj ve ifade sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla yüz güzelliğinde yüzün diğer kısımları ile uyumlu ve kendi içinde oranlı bir burun vazgeçilmezdir.

Peki ya Sağlık?
Burnumuzun; yüz güzelliğimize katkılarının yanı sıra nefes alma, koku alma, solunan havanın nemlendirilmesi, ısıtılmasını ve sesimizin bize özgü olmasını sağlaması gibi vaçgeçilmez görevleri vardır.
Dış ve iç yapısında kusurlar olan burnun sadece görünümü değil fonksiyonları da etkilenir.Yani burnunda eğiklik veya çarpıklık olan, veya yan duvarları içe çökük sıkılmış gibi olan, iç kemik-kıkırdak yapısında eğrilik olan bir hasta sağlıklı şekilde nefes alamaz ve burun tıkanıklığı yaşar.
Bu hastalarda burunlarının hem içi hem dışı birarada düzeltilmediği durumda ne burun fonksiyonlarında iyileşme olur ne de estetik görünümde.
Burun sadece bir güzellik objesi olarak değil, içinin ve dışının ve fonksiyonlarının bir bütün olarak algılanması ve düzeltilmesi gereken bir organ olarak düşünülmelidir.
Kısacası burun, yüz güzelliğinin vazgeçilmez bir öğesi olduğu gibi aynı zamanda insan sağlığı açısından da çok önemli görevleri olan bir organdır.
 
Kişiye Özel Estetik Burun Ameliyatları Nasıl Planlanır ?

Estetik burun ameliyatlarında kişiye özgü ameliyat planlaması yapılması gerekir. Yani her hastaya standart bir ameliyat planı yapılmamalıdır. Hastanın burnu kemerli ise bu kemeri almak, burun ucu düşüklüğü varsa burun ucunu kaldırmak, burun ucu çok kalkıksa normal konuma getirmek, burnu kısaysa burnunu uzatmak, ya da uzun ise kısaltmak, burun eğri ise orta hatta taşımak, burun ucu kalınsa inceltmek, ince ve sıkılmış gibiyse genişletmek gerekir. Ameliyat öncesinde hastamızla beraber detaylı analizler yaparak hastanın bu değişikliklerden hangisine ne oranda ihtiyaç duyduğunu planlanlar ve ameliyata ne yapılması gerektiğini bilerek gireriz. Kişiye özel planlama sayesinde birbirinin aynı, kopya burunlar oluşturulması engellenmiş olur.

 

Kimler ameliyat olmalı ? İdeal hasta kimdir ?

Eğer burun şeklinizi beğenmiyorsanız ve geliştirmek istiyorsanız, burun tıkanıklığı yaşıyorsanız, yüzünüz ve burnunuz arasında uyumsuzluk olduğunu düşünüyorsanız estetik burun ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için lütfen başvurunuz.

 

İdeal Burun Var mıdır ?

İnsanlar eşsiz yaratılmış varlıklardır. Sizin için en idel burun eşsiz yüzünüze en yakışacak olan burundur. Yani sizin için en ideal burun bir başkasının, bir ünlünün güzel olduğunu düşündüğünüz burnunun bir kopyası değil tamamen sizin için planlanmış ve yüzünüze uyumlu hale getirimiş olan burundur. İdeal burunda önemli olan uyum ve harmonidir.

 

İdeal Yaş Nedir ?

Estetik burun ameliyatlarında ideal yaşı belirleyen unsur kişinin büyümesini ve yüz gelişimini tamamlamış olmasıdır. Kişiden kişiye değişebilmekle birlikte yüz gelişiminin ortalama 17-18 yaşlarda tamamlandığı kabul edilmektedir. Yetişkinlerde ise ideal burun estetiği yaşında bir üst sınır yoktur, genel sağlık durumlarının el verdiği her yaşta burun estetik ameliyatı olabilirler.

Tamponsuz Burun Ameliyatı Mümkün mü ?

Eskiden burun ameliyatlarında kullanılan metrelerce uzunluktaki tamponlar insanlarda bu ameliyata ilişkin kaygıların yerleşmesine neden olmuştur. Oysa, gelişen sağlık teknolojisi sayesinde burun şeklini alabilen silikon tamponlar, burun içinde kendi kendine eriyen tamponlar ve süngersi özellikleri nedeniyle can yakmayan tamponlar gibi bir çok yeni tampon türü kullanıma girmiştir. Ben hastamın burnunun özelliklerini göz önünde bulundurarak tampon kullanıp kullanmamaya karar veriyorum. Genelikle uyguladığım ameliyat tekniği nedeniyle hiç tampon kullanmıyorum.

Estetik Burun Ameliyatlarını kimler yapar ?

İnsan vücüdunun karmaşık yapısı, her gün keşfedilen yeni özellikleri ve çok geniş tıbbi bilgi birikimini düşünecek olursak, bu soruya yanıtım; burun anatomisi, fonksiyonları ve cerrahisi konusunda eğitim almış
hekimlerin , özellikle burun üzerine daha fazla konsantre olmuş ve burun ameliyatlarını daha sıklıkla yapan doktorların bu ameliyatı yapması gerektiği yönünde. Burun ameliyatlarına çok konsantre olmamış
ve diğer ameliyatları sıkça yapan Kulak Burun Boğaz hekimleri olabileceği gibi, tüm vücutla daha fazla uğraşan ve ilgisini burna yeterince vermemiş Plastik cerrahlar da olabilir. Dolayısıyla doktor tercihinizi
yaparken önemli olan hekiminizin kartvizitinde ne yazdığı değil , bu tür ameliyatlara ne kadar konsantre olduğu ve estetik burun ameliyatlarını ne kadar iyi ve çok sayıda yaptığıdır.

 

İyileşme Süreci ?

Estetik burun ameliyatlarından sonra, iki üç günlük istirahatin ardından normal hayatınıza geri dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra birkaç gün şişlik ve morluklarınız olabilir. Bu dönemde gözlerinizin altına soğuk kompres uygulamanız şişliklerinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Burnunuzdan nefes almanız ise estetik burun ameliyatından etkilenmez. Ameliyatın ardından hemen burundan nefes almaya başlayabilirsiniz. Ameliyatınızın 6.-7.gününde burnunuzun üzerine yerleştirilen alçınız alınır ve şişliklerinizin inmesini hızlandırmak için bir hafta süre ile çok ince bir bant uygulanır.

 

İşe ve Hayata Geri Dönüş Ne Zaman ?

Ameliyatınızın 6.-7. gününde çok yoğun olmayacak şekilde iş hayatına geri dönebilirsiniz. Burnun iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir ancak genel olarak iki ay kadar sürmektedir. Bu nedenle ağır egzersizlerden, takım sporlarından, ağır gözlük kullanımından 2 ay süreyle sakınmanızı öneriyorum. Burnunuzun nihai şeklini alması ise en az 6 aylık bir süreyi gerektirir.

 

Düzeltici (Revizyon) Burun Ameliyatı Nedir ?

Daha önce estetik burun ameliyatı olan ancak sonuçtan fonksiyonel ya da estetik nedenlerle memnun olmayan hastaların tekrar yapılan ameliyatına revizyon burun ameliyatı denir.

 

Neden Düzeltici (revizyon) Estetik Burun Ameliyatına İhtiyaç Duyulur ?

Düzeltici (Revizyon) burun ameliyatlarına birçok farklı nedenden ötürü ihtiyaç duyulabilir. Bazı durumlarda burnun dış görünümünde veya iç fonksiyonlarında çok ciddi sorunlar yaşayan hastalarla karşılaşılabilmektedir. Bazı durumlarda ise küçük ve belirsiz sorunlar dahi hastaları revizyon ameliyatlarına sevk etmektedir.

Hasta-hekim iletişiminin yeterli düzeyde sağlanamadığı durumlarda hasta talepleri doktor tarafından anlaşılamamakta ve  beklentiler de istenilen düzeyde karşılanamamaktadır.

 

Ameliyat sonrasında burna alınan darbeler sonucu burunda sorunlar oluşabilir ve revizyon ameliyatına ihtiyaç hissedilebilir.

Bazen de çok sorunlu burunların ilk ameliyatlarında eski görünüme oranla daha iyi bir sonuca ulaşılsa dahi yine de burunda ufak sorunlar kalabilir ve bunlara yönelik küçük dokunuşlar için revizyon burun ameliyatları gerekebilir.

 

Estetik Ameliyatlarından Sonra Burunlar Neden Düşer ?

Doğru cerrahi prensiplere bağlı kalınarak yapılan estetik burun ameliyatlarından sonra burunda düşme yaşanmaz.

Düzeltici (Revizyon) Burun Ameliyatları Neden Estetik Burun Ameliyatlarından Daha Zordur?

Öncelikle revizyon burun ameliyatlarındaki dokular aynı burunda olsalar da anatomisi çok hasar görmüş, direncini yitirmiş, doğallığını kaybetmiş ve yeniden şekillendirilmesi daha zor hale gelmiş zayıf dokulardır. İkinci olarak, ilk ameliyat sırasında çok önem taşıyan kıkırdak ve kemikler artık kullanılmış olduklarından düzeltici (revizyon) ameliyatta yeniden yapımda kullanılabilecek doku kalmamış olabiliyor. Bu gibi durumlar vücudun başka yerlerinden doku alarak burnu kuvvetlendirmeyi zorunlu hale getirerek cerrahi işlemi zorlaştırır.

 

Düzeltici (Revizyon) Burun Ameliyatlarından Sonra İyileşme Süreci Nasıldır ?

İyileşme süreci açısından düzeltici burun ameliyatlarının ilk ameliyatlardan pek bir farkı yoktur. Hatta  revizyon ameliyatlarda bu süreç daha zor geçmemekle birlikte, küçük rötuşların planlandığı ameliyatlarda ilk ameliyat dönemine göre çok daha kolay geçmektedir.

 

 

Düzeltici (Revizyon) Burun Ameliyatları Neden Estetik Burun Ameliyatlarından Daha Pahalıdırlar ?

Düzeltici (revizyon) burun ameliyatları, daha zor ve kısıtlı imkanları olan bir anatomide, daha az damarsal beslenmesi olan bir dokuda çalışmayı gerektirdiklerinden daha riskli ameliyatlardır. Bu riskin  yanı sıra, bu ameliyatların daha çok tecrübe gerektirmesi ve beklentilerin ilk ameliyata göre daha yüksek olması düzeltici (revizyon) burun ameliyatlarını daha yüksek maliyetli kılar.

 

Düzeltici (Revizyon) Burun Ameliyatı İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir ?

En az 6 ay, ancak bekleyebilirseniz bir yıl. Bu süre burnunuzun tam olarak iyileşmesini, nihai sonucun ortaya çıkmasını sağlar ve ikinci ameliyat için planlanan işlemlerin daha sağlıklı yapılmasına imkan verir.


Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...