Egzersiz yapanlar nasıl beslenmeli

Spordan sonra kendini hâlsiz mi hissediyorsun?

GÜZELLİK Hit: 828 / Yorum: 0 / 13 Ağustos 2013 17:56
Egzersiz yapanlar nasıl beslenmeli
-A +A

Bu sorulara yanıtın "evet" ise, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelisin. Doğru beslenmediğinde hem performansın düşer, hem de kilo verme çabaların başarıya ulaşmaz.

Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Aysu Aydın, "Beslenmesine dikkat edenlerin performansı yükselir, yaptığı antrenmanın etkinliği maksimum düzeyde olur" diyor. Ayrıca hastalık ve sakatlanma riskin azalır, bunlar olsa bile toparlanma süren kısalır. Vücut ağırlığın ve vücut yağ oranın ise ideal aralıklarda olur. İşte dikkat etmen gerekenler:

- Günde üç ana, iki veya üç ara öğün şeklinde beslenmeye özen göster.

- Öğün atlama ve asla uzun süre aç kalma. Mutlaka kahvaltı yap.

- Öğünlerinde karbonhidrattan zengin tahıl ürünlerine yer ver. Yağsız olmak şartıyla kek ve kurabiyeler de bir seçenek olabilir.

- Egzersiz sonrası kaslarda azalan karbonhidrat depolarının yenilenmesi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle egzersizden sonra ilk iki saat içinde en az 50 gr karbonhidrat al. Örneğin iki ince dilim ekmek, iki galeta, beş-altı adet bisküvi, bir kâse tahıl gevreği ile bir bardak süt, bir kutu meyve suyu, bir kutu sporcu içeceği, iki su bardağı kadar patlamış mısır bu miktarda karbonhidrat içerir.

- Yeterli beslenmediğini düşündüğün günlerde bir adet multivitamin/mineral tableti alabilirsin.

- Posa içeriği yüksek yiyeceklerle beslenmeye dikkat et. Örneğin kepekli tahıl ürünleri, kurubaklagiller, kuru kayısı, kuru erik, sebze ve meyvelerin posa içeriği yüksektir.

- Egzersiz sırasında sıvı tüketimi son derece önemli. Egzersiz ile oluşan su kaybına bağlı olarak gelişen dehidratasyon, performansını azaltır. Günde 10-15 bardak su iç.

- Her gün yeteri kadar protein, vitamin ve mineral al.

- Ana öğünlerden bir saat sonra ya da ara öğünlerden yarım saat sonra egzersiz yapmaya dikkat et.

- Az yağlı süt ve süt ürünlerini, yağı alınmış et, balık ve derisi alınmış tavuk etini tercih et. Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak dur.

- Günde en az sekiz çorba kaşığı az yağlı sebze tüket.

- Tuzlu, hazır ve içeriğini bilmediğin yiyeceklerden uzak dur.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...