Kırım-Tatar Sürgününü Konu Alan İlk Film “Haytarma” 4 Ekim’de Antalya’da Gösterilecek.

“Film insanlık tarihinin kara lekesi olan 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatarlarına yapılan sürgün ve soykırımı anlatıyor. İkinci dünya savaşında 2 defa kahraman madalyasıyla ödüllendirilen efsanevi pilot Ahmethan Sultan köyüne gider, tüm halkının sürgüne gönderilişine çaresizce şahit olur. Kırım Tatar halkının %46’sı bu sürgünde yok oldu, sürgünü yaşamış insanlar, kendi trajedilerini tüm dünyaya anlatmak için filmde rol aldı.”

MAGAZİN Hit: 1872 / Yorum: 0 / 2 Ekim 2013 18:27
Kırım-Tatar Sürgününü Konu Alan İlk Film “Haytarma” 4 Ekim’de Antalya’da Gösterilecek.
-A +A

Yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Ahtem Seytablayev’in üstlendiği filmde; Aleksey Gorbunov, Usnije Khalilova, Adrey Mostrenko gibi oyuncuların yanı sıra Rus ve Ukraynalı oyuncularla birlikte Kırım sürgününü yaşamış bir çok kişi de rol aldı.
 
Film; iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı madalyasına layık görülen Kırım Tatarcı avcı pilotu Amethan Sultan'ın hayatı ve KırımTatar halkının 18 Mayıs 1944'de Stalin tarafından sürgün edilmesini konu alıyor. Kırım'ın Alupka ve Sudak şehirleri ile Bahçesaray bölgesinde geçen yıl ekim ayında çekilen "Haytarma" filmi yaklaşık 1,5 milyon dolara mal oldu. Filmin galası, Kırım Tatar sürgününün 69. yıl dönümünden önce 17 Mayıs'ta yapıldı. Kırım'ın tüm şehirlerinin yanı sıra Kiev, Moskova,New York, Kazan veBerlin 'de de gösterildi.
 
Kırım Tatar sürgününü konu alan ve ilk olduğu belirtilen sinema filmi "Haytarma", 4-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan 50. UluslararasıAntalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma dışında gösterime girecek. 
 
 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...