Mülakatta en trend sorular

Mülakat teknikleri geliştikçe sorular da değişiyor. İnsan Kaynakları uzmanları adaylardan klişe yanıtlar duymamak için mülakatlarda yeni ve özgün sorulara yöneliyor. İşte en trend mülakat soruları…

YAŞAM Hit: 1305 / Yorum: 0 / 20 Kasım 2012 16:07
Mülakatta en trend sorular
-A +A

Mülakatlarda sorulan klasikleşmiş soruların klasikleşmiş yanıtlarını internetten bulmak artık çok kolay. Davranışsal mülakatın öneminin giderek arttığı bugünlerde İnsan Kaynakları uzmanları da artık bu klasik soruların yerine yenilerini arıyor. Böylece özgün soruların cevaplarıyla adayı daha yakından tanımaya çalışıyor.


Bu yeni trend sorulara hazırlıklı olmak gerek. İşte İK’cıların en sık kullandığı üç sorunun yerine kullanabileceği alternatif sorular:

 


-    Bana kendinizi anlatır mısınız?
Bu en basit ve en sık kullanılan sorunun cevabı artık birçok mülakatta boşa harcanan zaman kaybı olarak nitelendiriliyor. Adayın özgeçmişinde zaten yer alan bilgilerin, tekrarlanması hem yoğun mülakat sürecinde olan İK’cılar için vakit kaybı hem adayın tekrar aynı bilgileri aktarması demek. Bu nedenle bu klişe sorunun yerine “Başınıza gelen en heyecan verici olay nedir?”sorusu tercih edilebiliyor. Verilen yanıtlardan yapılan çözümlemeler ise oldukça dikkat çekici. Örneğin adayın bu cevaba vereceği, “Oğlumun doğumu başıma gelen en heyecan verici şeydi” cevabı, adayın sadık biri olarak değerlendirilmesine neden oluyor.


-    Beş yıllık gelecek planınız nedir?
Yine en sık kullanılan ama cevabı tam olarak doğru alınamayan sorulardan biri bu soru. Adayın geleceğe dair kariyer hedeflerini, ideallerini daha net öğrenmek isteyen İK uzmanları, bu sorunun yerine “Emekli olduğunuzda unvanınızın ne olmasını istiyorsunuz” sorusunu tercih edebilir. Bu soru adayın gelecekte ulaşmak istediği noktayla ilgili izleyeceği yöntemleri anlatabilmesi için önemli bir araç olarak değerlendiriliyor.


-    Üstesinden geldiğiniz bir engeli anlatır mısınız?
Son dönemin en gözde sorularından olan bu mülakat sorusu ise daha önceden ezberlenmeye uygun bir soru olduğu için gerçekliğinin kanıtlanması zor bir soru olarak görülüyor. Adayın davranışı, ekip çalışmasına, pratik çözüm arayışlarına örnekler gösterebileceği bu sorunun yerine tercih edilen bir başka yöntem daha var. Adaya “Bu işyerinde karşılaşacağınız herhangi bir sorunla nasıl baş edersiniz?” sorusu yöneltiliyor ve ondan bu konuda bir örnek çalışma yapması isteniyor.

Anahtar Kelimeler : mülakat,
Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...