Staja uygun özgeçmişi nasıl oluşturursun?

Kendine uygun staj ilanını buldun ve şimdi sıra özgeçmişini hazırlayıp bu ilana başvuru yapmaya geldi.

YAŞAM Hit: 1001 / Yorum: 0 / 20 Kasım 2012 19:52
Staja uygun özgeçmişi nasıl oluşturursun?
-A +A

Peki özgeçmişini oluştururken özellikle nelere dikkat etmelisin? İşte tam da bu noktada dikkat etmen gereken; genel özgeçmiş bilgilerinin yanı sıra bu ilana uygun olduğunu düşündüğün özelliklerini yazmak.

İlandaki istenilen özellikleri analiz et
İstediğin bir firma. İstediğin bir alan. Ve sen stajını burada gerçekleştirmek istiyorsun. Öncelikle ilanda aranılan özelliklere bak. Hangileri sana uyuyor, hangileri uymuyor bunların bir özetini çıkar. Aynı alanda çalışan bir tanıdığın varsa ondan da yapılan işler konusunda bilgiler alabilirsin. Böylece istenilenleri yapıp yapamayacağına daha kolay karar verebilirsin.

Özgeçmişin iş ilanıyla ne kadar uygun?
İstenilen özellikleri analiz ettikten sonra sıra senin bu işe uygunluğunu ispat etmeye geldi. Bu noktada sana yardımcı olacak şeyler; okulda yaptığın çalışmalar, gönüllü olarak katıldığın çalışmalar, proje ödevlerin ya da okul kulüplerinde ortaya çıkardığın işler olacak. İlanda aranılan özelliklerle ilişkili olduğunu düşündüğün çalışmalarını kısa ve öz bir şekilde yazabilirsin. Ya da bu alanda daha önce herhangi bir staj ya da iş deneyimin olduysa bunu da muhakkak ekle. Bu İK’cının ilgisini çekecek ve senin işe uygun olup olmadığın konusunda bir fikir sahibi olmasını sağlayacak.

İlana uyan özelliklerin yok ama bu işi gene de istiyorsun…
Belki daha önce ilanda aranılan özelliklere uygun herhangi bir iş çıkarmadın ortaya. Ama sen yine de bu alanda çalışmak istiyor, kariyerini bu yönde yapmak istiyorsun. İşte bu noktada da isteğini belli etme zamanı. Özgeçmişine ekleyeceğin bir önyazıda bu pozisyonda neden çalışmak istediğini yazarak isteğini ortaya koyabilirsin. Ya da hedeflerini yazarak kafanda oluşturduğun kariyer planından bahsedebilirsin. Unutma; istediğini belli etmek her zaman çok önemli.

O firmanın bir çalışanı mı olmak istiyorsun?
Kariyer planında çalışmak istediğin belli firmalar olabilir. Bu firmaların sana neler katabilecekleri konusunda gerçekten inandığın sebepleri bulmalısın. O nedenle öncelikle firma hakkında birçok bilgiye sahip olmalısın. Gerekli araştırmayı yaptıktan sonra kendin için sebeplerini ortaya çıkar. Ve yine önyazı bölümünde ya da hedeflerini anlatırken bunlardan da bahset. Çünkü firmalar onlarla gerçekten çalışmak isteyen kişilerle iş yapmak isterler.

Anahtar Kelimeler : staj, özgeçmiş,
Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...